Pekka Virtanen

Pekka Virtanen on suorittanut filosofian kandidaatin tutkinnon Helsingin yliopistossa pääaineenaan folkloristiikka. Hän teki folkloristiikan lopputyön aiheesta Suomalainen metsänhaltija. Hän on hankkinut museoalan, tietokirjoittamisen ja tiedeviestinnän lisäkoulutusta.

Vuosina 1991-2006 Pekka Virtanen toimi amanuenssina Lustossa päävastuualueena näyttelyt ja tapahtumat sekä dokumentointi. Luston perusnäyttelyn lisäksi hän näinä vuosina suunnitteli ja lustolaisten kanssa toteutti kymmeniä erikoisnäyttelyjä sekä osallistui Luston julkaisun sisällön tuottamiseen. Vuodesta 2006 lähtien hän on toiminut vapaana tutkijana, kirjoittajana ja kuraattorina.

Pekka Virtanen on metsäkulttuurin tuottelias monitoimimies ja hänellä on laajat yhteydet alan tutkijoihin ja muihin toimijoihin. Hän on tehnyt monia kymmeniä metsäkulttuuria käsitteleviä artikkeleita kirjoihin, aikakausjulkaisuihin ja lehtiin, kirjojen kuvituksia, näyttelykäsikirjoituksia ja opetusaineistoja. Kirjoja ovat mm: Kynä käy. Aarne Liuksiala – taiteilija ja metsämies (2003); Monta tietä metsään. Tapion 100 vuotta -historia- ja perinnejulkaisun toimitus- ja kirjoitustyö sekä teemaan liittyvän perinnekeruun järjestäminen (2007); Kunnailta salomaille – Suomen asuttamisesta kertova kirja Asta Kietäväisen kanssa sekä näyttelykäsikirjoitus samasta aiheesta (2008). Vuonna 2006 hän kokosi Suomen Metsäyhdistyksen 130-juhlavuoden näyttelyn sekä kesällä 2009 Oksat ja risut -näyttelyn Suomen Metsästysmuseoon. Vuoden 2011 puolelle jatkuneita hänen kuratoimiaan näyttelyjä ovat Puusta pudonneita Viikin Koronassa, Erik Bruunin Luonnon voima Tukholmassa ja Salomaille Mäntsälässä. Valmisteilla ovat mm. näyttelyt tulitikuista sekä Puu-Helsingistä.

Pekka Virtanen on ollut Metsähistorian Seuran jäsen seuran perustamisesta alkaen ja hän toimi seuran hallituksen varajäsenenä vuosina 1995–2006.

(24.3.2011)