Elävä teos Einari Vidgrenistä

Kolmatta kertaa peräkkäin Suomen maineikkaimman yrityksen, Ponsse Oyj:n 50 vuotta sitten perustaneesta Einari Vidgrenin elämästä on juuri julkaistu teos. EINARI-nimisen kirjan on kirjoittanut kirjailija Antti Heikkinen, joka on julkaissut elämäkertoja monista tunnetuista taiteilijoistamme. Kirjassa kerrotaan Einarin elämästä hyvin perusteellisesti ja tapahtumarikkaasti mitään peittelemättä. Metsätyömiehestä koneyrittäjäksi ja metsäkoneenrakentajaksi ryhtynyt Einari tuli elämänsä ajan toimeen Ylä-Savon murteella ja se tulee hyvin esille kirjassa.

Olen puolisoni suvun ja Lapin uittojen tutkijana tullut tutuksi 1960-luvusta lähtien Einariin ja hänen perheeseensä. Hänen traktorinsa alkoivat 1973 purkaa uittoruuhkia Kitisenjoella ja sittemmin myös Iijoella. Ne onnistuivat niin hyvin, että hänen suunnittelemansa koneet saivat töitä myös Lapin metsissä, joissa käytettiin pääasiassa Valmetin tekemiä traktoreita. Näin Lappi ja taidemaalari Reidar Särestöniemikin tulivat hänelle tutuiksi ja elämässään läheiseksi.

Olen Vieremällä kesä- ja talviaikaani viettävänä sotaveteraanina saanut seurata Einarin elämää ja myös hänen elämänsä vaikeita aikoja. Ne ovat tulleet kirjassa esille tarkasti, joten Ponsse Oyj:n Juha Vidgrenin toimesta aikaansaatu elämäkertaromaani Einari Vidgrenistä ja maailman menestykseen yltäneestä suomalaisesta metsäkoneyhtiöstä on arvokas ja tunteikas luettava.

Lauri Hemmi