Moni-ilmeinen metsä -metsähistoriaseminaari

Moni-ilmeinen metsä –metsähistoriaseminaari Jyväskylässä 10.9.2009

Metsähistorian Seura järjesti yhdessä Jyväskylän yliopiston Historian ja etnologian laitoksen, Taloushistoriallisen Yhdistyksen ja Luston kanssa seminaarin, jossa tehtiin läpileikkaus käynnissä olevasta metsähistoriallisesta tutkimuksesta. Seminaarin teema ”moni-ilmeinen metsä” punoutui metsähistoriallisten tutkimusnäkökulmien, metsäsuhteiden ja -käsitysten sekä metsiin liittyvien moninaisten arvojen ympärille.

Seminaarin puheenjohtajana toimi Seuran hallituksen jäsen, dosentti Heikki Roiko-Jokela, joka on myös johtanut Metsämiesten Säätiön rahoittamaa tutkimushanketta ”Ihminen ja metsä. Kohtaamisia arjen historiassa 1500–2000”. Hankkeen tutkijoista esitelmöivät YTT Jaana Luttinen, FM Erkki Laitinen ja FT Janne Haikari.

Seminaarin vilkkain keskustelu syntyi MMT Tapani Tasasen, professori Harri Siiskosen ja FM Jouni Kumpulaisen yksityismetsälainsäädännön syntyä ja soveltamista koskevien esitelmien tiimoilta. Keskustelussa pohdittiin muun muassa sitä, mitä tahoa 1800-luvun lopussa ja 1900-luvun alkuvuosikymmenillä pidettiin sopivimpana hoitamaan yksityismetsätalouden neuvontaa ja valvontaa. Vastakkain olivat maa- ja metsätalouden organisaatiot ja intressit, joiden välissä varsinainen yksityismetsien hoito uhkasi jäädä lapsipuolen asemaan. – Aiheesta on tulevaisuudessa tulossa erillistutkimuksia ja yksi väitöskirja.

Lisäksi seminaarissa esitelmöivät professori Ilkka Nummela metsäteollisuuden kasvun ajoittamisesta, VTM Antti Parpola Metsähallituksen virallisista ja epäviralli-sista metsäsuhteista, VTM Riitta Mäkinen Maa- ja metsätaloustuottajien säätiön omistamasta Kettulan metsätilasta erilaisten kertomusten lähteenä, FL Suvianna Seppälä metsänomistamisen ja -hoidon sukupuolittumisesta 1900-luvulla (korjaa tämä) sekä FL Niko Hänninen uiton ja maantiekuljetusten välisestä kilpailusta Pohjois-Suomessa. Professori Matti Leikola hauskutti yleisöään vertaillessaan 1920–1950-luvun kuusentaimikoiden perustamisvimmaa ja kuusen viljelyä hölmöläistarinoiden muodollisesti pätevään mutta peräti vinksahtaneeseen logiikkaan.

Tilaisuuteen osallistui lähes 100 henkeä, metsäalan tutkijoita, opiskelijoita ja harrastajia.

Teksti Jyrki Paaskoski (Lähde: Susikko 3/2009), kuvat Markku Rauhalahti

Seminaarikutsu ja ohjelma

Metsähistoria-seminaari  Moni-ilmeinen metsä  järjestetään 10.9.2009 Jyväskylän yliopistossa Historian ja etnologian laitoksen, Metsähistorian Seuran ja Suomen Metsämuseo Luston yhteistyönä. Tilaisuus on tarkoitettu tieteiden rajat ylittäen metsähistorian tutkijoille ja harrastajille. Seminaarissa on mahdollisuus keskittyä metsähistorian erityispiirteisiin ja laajentaa osallistujien ymmärrystä eri tieteenaloilla tehdystä metsähistoriaan liittyvästä tutkimuksesta.

Moni-ilmeinen metsä -seminaarin teemana on sekä metsähistoriallisten tutkimusnäkökulmien että metsäsuhteiden, -käsitysten ja metsiin liittyvien arvojen moninaisuus. Teemaa voi eri tieteenaloilla lähestyä muun muassa taloudellisista, henkisistä, kulttuurisista, ekologisista, sosiaalisista, poliittisista ja hallinnollisista näkökulmista.

Seminaari koostuu kahdesta pääesitelmästä ja kolmesta temaattisesti rajatuista sessiosta. Sessioissa alustajille varataan 20 minuuttia tutkimusteemojensa esittelyyn. Kielenä voi olla englanti, ruotsi ja suomi. Alustusehdotusten abstraktit (enintään yksi A4) pyydetään lähettämään dosentti Heikki Roiko-Jokelalle (heikki.roiko-jokela@jyu.fi) 31.3.2009 mennessä. Järjestelytoimikunta päättää abstraktien perusteella pyydettävät esitelmät.

Järjestelytoimikunta:

professori Ilkka Nummela
professori Jari Ojala
professori Hanna Snellman
dosentti Heikki Roiko-Jokela
VTT Jaana Laine
FT Leena Paaskoski

MONI-ILMEINEN METSÄ
Metsähistoria-seminaari 10.9.2009
Jyväskylän yliopisto, Historian ja etnologian laitos

Tilaisuuteen on vapaa pääsy (ennakkoilmoittautuminen tarjoilun vuoksi elokuussa).

OHJELMA

SEMINAARIN AVAUS 10.15—10.30 (H320)
Professori, Historian ja etnologian laitoksen johtaja Jari Ojala

ESITELMÄT 10.30—12.00 (H320)
Professori (emeritus) Matti Leikola: ”Kun tuon jaksat, niin varmasti tuonkin jaksat”
Professori Hanna Snellman: ”Pohjoiset metsäyhteisöt tutkimuksellisena haasteena”

LOUNAS (omatoiminen) 12.00—13.00

Jakautuminen kahteen sessioon. Esitelmät à 20 minuuttia, päätteeksi 30 minuutin keskustelu

SESSIO I 13.00—14.30 (H320)
YTT Jaana Luttinen:  ”Metsän merkityksiä paikallisissa metsäkiistoissa 1500—1850-luvuilla
FM Erkki Laitinen: ”Huoleton tukkilainen ja maaseutuyhteisön kontrolli”
FT Janne Haikari: ”Jyväskylä! Metsääkö sekin on!? Metsä, maaseutu, kaupunki – suomalaisen arkisen elinympäristön rajankäyntiä 1950-luvulta 2000-luvulle”

SESSIO II 13.00—14.30 (H306)
VTM Antti Parpola: ”Monta näkökulmaa valtion metsiin – Metsähallituksen ´viralliset´ ja ´epäviralliset´ metsäsuhteet
VTM Riitta Mäkinen: ”Metsätila säätiön omaisuutena ja tarinoiden lähteenä”
MMT Tapani Tasanen: ”Maanviljelysseurojen merkitys yksityismetsätalouden edistämisen edelläkävijöinä 1898—1928”

KAHVITAUKO 14.30—15.00

SESSIO I 15.00—16.15 (H320)
Professori Harri Siiskonen: ”Talonpoikaisen metsänomistuksen oikeutus? Yksityismetsälainsäädännön soveltaminen Suomessa ja Ruotsissa 1900-luvun alkupuolella”
FM Jouni Kumpulainen: ”Omistajalähtöistä näkökulmaa metsälainsäädännön historian tutkimukseen”

SESSIO II 15.00—16.15 (H306)
FL Suvianna Seppälä: ”Metsän omistaminen, metsänhoito ja sukupuoli 1900-luvun Suomessa”
FL Niko Hänninen: ”Raakapuun kaukokuljetukset Pohjois-Suomessa vuosina 1945—1975”

ESITELMÄ 16.30—17.15 (H320)
Professori Ilkka Nummela: ”Metsäteollisuuden kasvun ajoittuminen”

LOPPUYHTEENVETO 17.15—17.45 (H320)
Dosentti Heikki Roiko-Jokela

SEMINAARIN PÄÄTÖS 17.45 (H320)
Suomen Metsämuseo Luston intendentti Leena Paaskoski
Metsähistorian Seuran puheenjohtaja Juhani Huittinen

TARJOILUA 18.15—20.00

Seminaarin järjestävät Jyväskylän yliopiston Historian ja etnologian laitos, Taloushistoriallinen Yhdistys, Metsähistorian Seura ja Lusto – Suomen Metsämuseo.

Lisätietoja:
dosentti Heikki Roiko-Jokela
0405574831
heikki.roiko-jokela(at)jyu.fi