Talven selän taittajaiset 2022

Perinteinen Metsähistorian Seuran vuoden avaustapahtuma, Talven selän taittajaiset, pidetään keskiviikkona 9.2.2022 kello 14.00. Koronatilanteesta johtuen seminaari järjestetään vain etänä Teams-yhteydellä.

Tilaisuus koostuu esitelmästä, mahdollisista kysymyksistä ja lopun yleisestä keskustelusta. Seminaariaikaa on varattua joustavasti tunti-pari.

Tapahtuma- ja keskustelutilaisuudessa Juha Salmi pitää esityksen ”Savuinen savotta –Lapin kruununmetsien kartoitus ja arviointi” -kirjasta.

Salmi käy esityksessään läpi, miten Lapin laajojen valtionmaiden metsävaratiedot hankittiin ja miten niitä aika ajoin uusittiin. Monen kirjoittajan toimesta, usean vuosikymmenen ajan työstetyssä kirjassa kerrotaan tarkemmin myös siitä, ketkä tietoutta olivat hankkimassa ja miten heidän kokemuksiaan hyödynnettiin. Lähes puolentoista sadan vuoden ajanjakson Metsähallituksen perustamisesta 2000-luvun alkuun asti kattavassa teoksessa on esitetty taksaattorien ajatuksia ja näkemyksiä oikeassa asiayhteydessään. Monet niistä olisivat painavia puheenvuoroja tämänhetkisissäkin metsäkeskusteluissa.

Vaikka painopiste onkin Lapin metsien arvioinnissa, on kirjalla myös valtakunnallista dokumenttiarvoa esimerkiksi metsänarvioinnin ja luonnonsuojelun kehitysaskeleiden kuvaajana. Samalla teos on kunnianosoitus näille Metsähallituksen taksaattoreille, jotka erämaissa, usein haastavissa olosuhteissa, tekivät arvokasta mutta suurelle yleisölle miltei näkymätöntä työtään.

Savuinen Savotta -nettisivut

PDF iconMetsähistoria_Savuinen_2022.pdf

(P.S. Mikäli olette sähköpostiosoitteenne seuralle ilmoittaneet, mutta viestiä ei Talven selästäkään tullu - tarkistaisitteko roskapostinne! - Tiukoista seuloista johtuen kaikki viestimme eivät tule aina postilaatikkoihin asti, mutta näitä asetuksia voi esim. Gmailissa säätää ohjeiden mukaan)