Talven selän taittajaiset 2024

Perinteinen Metsähistorian Seuran vuoden avaustapahtuma, Talven selän taittajaiset, pidetään Tieteiden talolla (Kirkkokatu 6, sali 505) keskiviikkona 7.2.2024 kello 13-15. Kahvi­tarjoilua varten pyydämme ilmoittautumiset 1.2.2024 mennessä sähköpostitse: seura@metsahistoria.fi

Tilaisuudessa Raimo Salo esittää dokumenttielokuvansa ’’Kämppäemäntä, muistoja savotoilta’’, jonka jälkeen on yleistä keskustelua ja mahdollisuus esittää kysymyksiä aiheeseen liittyen. Alla on kuvaus elokuvasta:

KÄMPPÄEMÄNTÄ, muistoja savotoilta 1950-1960 luvuilta 

1940-luvun sotien jälkeen teollisuuden nousu alkoi monien vaikeuksien jälkeen. Perustettiin suuria valtion ja metsäyhtiöiden metsätyömaita, joille palkattiin paljon työväkeä. 

Tuhansille metsäkämpille tarvittiin osaavia reippaita kotiseutujen naisia huolehtimaan jätkien muonituksesta. Työskentely naisena miesvaltaisessa yhteisössä asetti omat haasteensa pärjäämiselle ja osaamiselle. Emäntien keski-ikä oli tutkimuksen mukaan alle 20 vuotta ja nuoruus toi oman lisänsä työskentelyyn miesporukan keskellä. 

Kämppäemäntä apulaisineen huolehti ruoan valmistuksesta, tarjoilusta ja elintarvikkeiden täydennyksen suunnittelusta. Kämppäisäntä puolestaan kantoi vedet, lapioi lumet ja lämmitti työstä palaaville jätkille saunan. 

Sotakamreeri-kansandokumentaristi Raimo Salon elokuva ’’Kämppäemäntä, muistoja savotoilta’’ kertoo mitä oli olla nainen miesvaltaisessa porukassa ja siinä liikutaan Suomen kansantalouden lähteillä metsämiesten maailmassa. Elokuva on kämppäemäntien henkinen aineeton perintö Suomen kansalle ja myös kotiseutujen historiaa. 

Katso elokuvan traileri tästä: https://youtu.be/40iRkk3dh_0?si=TtVTUiYBVL6C8RPr