Kaskialan jatkotoimet

 

NAURIS ITI MUTTA RUIS EI PADASJOEN KASKELLA

Padasjoen kaskelle kylvettiin sekä naurista että ruista. Nauris kylvettiin heti juhannuksen jälkeen ja ankarasta kuivuudesta huolimatta se iti kohtalaisesti. Hyvät alut olivat nähtävillä elokuussa. Naurista laitettiin parisen aaria ja kuvassa on tuore näkymä naurisnurkkauksesta. Toisesta kuvasta näkee, millaisiin mittoihin kuivan kesän nauris kasvoi. Nauris on Enon kantaa. Kaskelta voi hakea nauriita niitä maistellakseen. Olkaapa hyvät!

Rukiin kanssa sen sijaan tuli syystä tai toisesta nollalähtö. Oraita ei näy alueella lainkaan. Satakunta vuotta sitten kaskiväellä olisi ollut totinen tilanne seuraavan vuoden leipäaineiden kanssa. Nyt ei mennyt hukkaan muuta kuin siemen ja parinkymmenen hengen työrupeama, mutta kylvökokemusta saatiin.

 

 

RUIS KYLVETTY PADASJOEN JUHLAKASKEEN (17.8.2018)

 

RUKIINKYLVÖVIDEO

(Eetu Sorvali, Lahden kaupunginmuseo)

 

Padasjoen Vesijaon kaski kylvettiin rukiille 17.8. Noin 25 hengen joukko kylvi Kolilta tuodun kaskirukiin hyvän sään suosiessa tapahtumaa. Näin suurella joukolla työ oli mukava tehtävä. Kiitokset kaikille osallistuneille!

Kaskiruis on runsaasti korsiutuvaa ja siksi kylvöksestä on hyvä tehdä harva. Sanotaan, että jyviä on sopiva tulla yksi kavionalalle. Tähän pyrittiin. Rukiin kylvö on perinteisesti aloitettu Laurin päivästä, 20. elokuuta ja kylvöt on pyritty saamaan valmiiksi Samuliin mennessä, joka on 20.8. Näin Padasjoella kylvettiin parhaaseen mahdolliseen aikaan.

Seuraavana työnä kaskella on mäntykoealojen kylvö, joka on vuorossa keväällä 2019. Kokeet kylvetään oraaseen, joka sekin noudattelee vanhaa hyvää tapaa.  Rukiin leikkuu on vuorossa elokuussa 2019. Siihen toivotaan taas kaikkien asiasta kiinnostuneiden osallistuvan. Ajoituksesta tiedotetaaan aikanaan. Sitä ennen toivotaan nyt tehdyn kylvöksen itävän suotuisasti ja oraan talvehtivan hyvin. Sadon määrää jännitetään sitten ensi vuonna.

 

NAURIS KYLVETTY JUHLAKASKEEN PADASJOELLA (26.6.2018)

Viime viikolla poltettu kaski Padasjoen Vesijaolla sai ensimmäisen viljelykasvinsa. Kasken yhteen nurkkaukseen kylvettiin noin kahden aarin ala kaskinauriille.  Nauris on Enon kantaa olevaa kaskinaurista Pohjois-Karjalasta. Kylvö tehtiin totutulla, perinteisellä tavalla, jossa siemenet haudotaan suussa märiksi ja syljetään suoraan tuhkaiseen maahan.

Polttokuvat

Vanhat kaski-infot

 

Pekka T. Rajala kylvötöissä

 

Mäntykoealat perustetaan keväällä 2019

Kaskeen perustetaan keväällä 2019 koelat, joissa seurataan tämän päivän parhaitten mäntyalkuperien kehittymistä vuosikymmenestä toiseen. Puiden siemenet kylvetään rukiin oraaseen. Näin tämän kasken esikuvanakin ollut Heikinheimon kaski vuodelta 1917 saa seuraajansa. Heikinheimon kaskella olevan männikön kehitystä on nyt seurattu jo yli sata vuotta.

 

Lisätietoja

Antti Koskimäki - puh. 040 543 7118