Luston kesä 2018

Luston kesään kuuluu taidetta, tapahtumia ja työnäytöksiä

Kesällä matkailukausi vilkastuu ja monilla museoilla se on vuoden tärkein sesonki. Näin on myös Lustossa, sillä yli puolet vuotuisesta kävijämäärästä vierailee museossa kesäaikana. Lustossa kesän tulon huomaakin paitsi vihertyvästä maisemasta, myös uusista kesäoppaista, jotka saapuivat vahvistamaan asiakaspalvelua.

Tänä kesänä täysin uusina kasvoina työntekijöiden joukkoon liittyivät Sonja Taralainen ja Emma Sorjonen. Toukokuun alussa järjestetyllä koulutusviikolla he saivat tiiviin tietopaketin Luston näyttelyistä ja asiakaspalvelusta.

 

Emma Sorjonen (vas.) ja Sonja Taralainen harjoittelevat asiakaspalvelua Päivi Ronkasen opastuksella. Kuva: Sari Kotivirta, Lusto

 

Luston kesään kuuluvat erilaiset työnäytökset ja teemapäivät. Sesonki alkoi toukokuussa koululaistyöpajaviikoilla. ”Hetki tulilla” -työpajassa perehdyttiin tulentekotaitoihin, tutkittiin puulajien palamisominaisuuksia ja kokeiltiin erilaisia sytykkeitä. Viikon aikana työpajoja järjestettiin 11 kappaletta ja niihin osallistui noin 250 koululaista. Toinen suosittu työpaja ”Ei pöllömpää!” tutustutti opiskelijat kuvataiteen tapoihin ja tekniikoihin. Luston erikoisnäyttelyiden inspiroimana koululaiset tekivät lintuja kierrätys- ja luonnonmateriaaleista. Työpaja oli ennätyksellisen suosittu ja viikon aikana siihen osallistui vajaa 300 koululaista ja pajoja järjestettiin 14 kappaletta.

Luston kesän erikoisnäyttelyt, ajalla 27.4.2018–6.1.2019, ovat kuvataiteilija Paavo Halosen Veistoksia ja esinekoosteita sekä ITE Puusta. Puuveistokset levittäytyivät toukokuun aikana myös Luston pihamaalle, joten ITE puusta -näyttelyn kansanomaisen luovuuden voi kokea myös ulkoilmassa. Valokuvanäyttely Ihmisiä harjulla – Punkaharjun hovikuvaaja Anni Hemminkinen, 6.6.2018–6.1.2019 jakautuu siten, että osa töistä on esillä Lustossa ja osa Hotelli Punkaharjussa.

 

Hannu Hämäläisen teoksia Luston pihalla. Kuva: Timo Kilpeläinen, Lusto

 

Kesän aikana luvassa on monia tapahtumia. Puruveden ympäriajo vanhoilla ajoneuvoilla 9.6. tuo harjualueelle ja Luston ympäristöön tyylikkäitä vanhoja ajopelejä. Moottorisahauksen SM-kisat pärähtävät käyntiin Luston kentällä kesäkuun 16. päivänä.

Teroituspäivät järjestetään Lustossa kesäkuussa ja elokuussa 9.–10.6. ja 4.–5.8. Pärekaton tekoon pääsee tutustumaan kesäkuussa 4.–8.6. ja 11.–15.6., kun Luston kirkkovenetalas saa uuden pärekaton.

Heinäkuussa keskitytään työnäytöksiin. Jouko Lehtikuusen Lastupäivillä 2.–6.7. esitellään vuolemistaitoja ja tuohityöt tulevat tutuksi Kaija Karrin näytöksessä 18.7. Leo Löppönen esittelee moottorisahaveistoa 16.–17.7. ja Bo-Åke Ljungars valmistaa vakkoja perinteisillä menetelmillä 16.–29.7. Syyskuussa koittaa sadonkorjuujuhla, jonka ajankohta tarkentuu kesän kuluessa.

Tapahtumien ja näyttelyiden lisäksi tarjolla on totuttuun tapaan myös ravintolapalveluja. Huhtikuussa Luston ravintolassa aloitti toimintansa Museoravintola Nila. Se tarjoaa matkailijoille suolaisten ja makeiden kahvilaherkkujen lisäksi bistrotyylisiä ruoka-annoksia sekä pizzaa. Museoravintola Nilan omistaa Hotelli Punkaharju ja hotellin tapaan ravintola saa inspiraationsa luonnonantimista, metsästä ja pientuottajista.

 

Ravintolan sisustus uudistui, kun Museoravintola Nila aloitti toimintansa huhtikuussa. Kuva: Eve Särkänne

 

Luston näyttelyt ovat avoinna koko kesän päivittäin klo 10–19. Tervetuloa Lustoon.

Sari Kotivirta
Tiedottaja, Lusto – Suomen Metsämuseo