Mustialan maatalousmuseo ja Maatalousmuseo Sarka, Loimaa. 21.5.2008

Metsähistorian Seura järjesti jäsenilleen retken toukokuussa 2008 Loimaalle, jossa sijaitsee Suomen maatalousmuseo Sarka. Matkalla tutustuttiin Mustialan maatalousmuseoon Tammelassa.

Metsähistorian Seuran retki maatalousmuseo Sarkaan

(Hannu Huvisen matkakertomus, lähde Susikko 3/2008, 29.11.2008)

Maa- ja metsätalous ovat lähellä toisiaan ja niillä molemmilla on oma historiansa ja nyt myös molemmilla oma historiallinen seuransa. Näitä kahta seuraa lähentääk-seen Metsähistorian Seura teki retken maatalousmuseo Sarkaan, missä tavattiin Suomen Maataloushistorian Seuran jäseniä, mm. Jari Niemelä, ja keskusteltiin tovi yhteistyömahdollisuuksista. Sitä ennen tutustuttiin maatalousmuseo Saran näyttelyyn, jossa on käytetty uusinta tekniikkaa. Huomiota herätti mm. kylän pienoismalli, joka kuvasi kylän kehitystä eri vuosikymmeninä. Retken osanottajille oli järjestetty asiantunteva opastus ja iltapäivä vierähtikin museossa mukavasti. Paikalla oli myös maatalousmuseon johtaja Juha Kuisma, joka kertoi yleisesti maatalousmuseosta.

Maatalouden paperisotaa. Näyttely  maatalousmuseossa Sarassa.
Maatalouden paperisotaa. Näyttely  maatalousmuseossa Sarassa.

Maatalousmuseo Sarka on nykyaikainen museo, mutta matkalla käytiin myös Mustialan maatalousmuseossa, joka on Suomen vanhin maatalousmuseo ja haluttu jättää nykyiseen asuunsa. Esineitä ei kartuteta., eikä näyttelyssä tulla lähemmäksi nykypäivää. Museossa oli asiaan paneutunut opas, joka loi elävän kuvan museosta. Mustialan maa-talousopiston alueesta komeine rakennuksineen voitiin nauttia. Tarjolla oli myös perinteinen lounas.

Puutyöesineitä Mustialan maatalousmuseossa.
Puutyöesineitä Mustialan maatalousmuseossa.

Matka kulki läpi Hämeen maisemien ja matkan varrella pysähdyttiin Kivilammen torpalla ja Saaren kansallispuistossa.  Jonkin matkaa kuljettiin myös Hämeen härkätiellä. Retkellä olikin nähtävänä ensisijaisesti historiallisia kohteita, mutta keskustelussa bussissa voitiin sivuta nykypäivääkin. Retki oli onnistunut ja odottaa sopii yhteistyön viriämistä näiden kahden seuran välillä.
(tekskti ja kuvat Hannu Huvinen)

Ohjelma:

9.00 Lähtö Helsingistä bussilla (Rautatieasema, Elielinaukio)
10.30 Ajoreitillä: Hämeen härkätie, Kivilammin torppa, Kaukolanharjun
näkötorni, Saaren kansanpuisto
11.30 Opastettu kierros: Mustialan maatalousmuseo
12.30 Lounas. Oluttupa Iso Piippu, Mustialan maatalousoppilaitos
13.30 Lähtö Loimaalle
14.30 Opastettu kierros: Suomen maatalousmuseo Sarka
15.30 Kahvi ja Suomen Maataloushistorian Seuran jäsenten tapaaminen
16.30 Lähtö Helsinkiin
18.00 Perillä Helsingissä

Opas        Esineitä